Color as an effective visual merchandise tool

Kleur als effectieve visual merchandise tool

5 gouden tips voor de inzet van dynamische verlichting in relatie tot kleur

 

De kracht van kleur kan in visual merchandising zeer effectief ingezet worden. Met de kleurkeuze breng je een duidelijk statement over en zorg je voor onbewuste associaties. Als het gaat om kleur wordt de link naar de keuzes voor materialen en producten wordt in visual merchandising al zeer goed gelegd. Maar het effect van de verlichting op de toegepaste kleuren wordt vaak vergeten. Dat terwijl de helderheid van het licht, de lichtverdeling en de gekozen lichtkleuren de aantrekkingskracht het koopgedrag van klanten in een winkel sterk beïnvloeden. Licht is een belangrijke ontwerptool die invloed heeft op klanten en passanten, omdat licht emotie uitstraalt, ruimtes sfeer geeft en het gemakkelijker maakt voor mensen om hun weg te vinden. In dit blog geven we 5 gouden tips voor de inzet van dynamische accentverlichting.

Kies voor contrast

Kies voor contrast

Bij het ontwerpen van het lichtplan van winkels gaat de aandacht vaak alleen uit naar het realiseren van voldoende helderheid in de etalages en instore. Recente studies* naar waarneming van winkelverlichting wijzen echter uit dat niet alleen het helderst verlichte deel van de etalage de aandacht van passanten en klanten vangt en de waarneming beïnvloedt. Maar dat juist grote contrasten in etalages en winkels de aandacht vangen en de perceptie beïnvloeden. Bijkomend voordeel is dat om contrasten te realiseren geen all-over helderheid vereist is. Wat resulteert in een lager energieverbruik. Goed voor het milieu en voor de energiekosten.

Beïnvloed emotie met kleur

Kleuren zijn een krachtige tool om emoties over te brengen en een herkenbare sfeer neer te zetten. Het kleurgebruik beïnvloedt de manier waarop een ruimte door de klant beleefd wordt. Koele kleurtemperaturen, zoals koel wit, doen de winkel ruimer lijken, terwijl warme kleurtemperaturen de indruk van knusheid en intimiteit geven. Wit licht rond 3000K tot 4000K verlengt de hoeveelheid tijd die klanten in een winkel doorbrengen. Bovendien worden deze witlichtkleuren als prettig ervaren en verbeteren ze het gevoel van welzijn van klanten. Voor winkels die juist in willen spelen op een gevoel van intimiteit en geborgenheid doen er verstandig aan om te kiezen voor warmere witlichtkleuren.

Pas verschillende lichtkleuren toe

Pas verschillende lichtkleuren toe

Om op te vallen is het belangrijk om verschillende lichtkleuren binnen een enkel verlichtingsconcept toe te passen. De toepassing van verschillende verlichtingskleuren zorgt voor opvallender presentaties en stopkracht. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor de toepassing van verschillende kleurtemperaturen voor de algemene verlichting en de accentverlichting. Door met de accentverlichting te kiezen voor wittinten en lichtkleuren, worden krachtige beelden gecreëerd. Bovendien kan er door de accentverlichting te optimaliseren voor de presentatie goed gekeken worden naar de lichtkleuren die de betreffende presentatie optimaal tot zijn recht laten komen. Zijn er in de presentatie koele kleuren gebruikt dan varen die wel bij koelere witlichttinten om de presentatie kleurechtheid te geven. Bevat de presentatie juist veel materialen met warme tinten dan kan er beter gekozen worden voor warmere witlichttinten. Is het de bedoeling om de aandacht te vangen door middel van een echt kleurstatement dan kan er beter gekozen worden voor dynamische lichtshows die subtiel spelen met de waarneming van de kleuren.

Pas accentverlichting toe in etalages

Houd rekening met de perceptie van kleur die afhankelijk is van geslacht en leeftijd

De perceptie van een winkel door klanten is afhankelijk van het geslacht, de leeftijd en persoonlijke voorkeuren. Mannen en vrouwen beleven winkels zeer verschillend. Mannen houden bijvoorbeeld een breed overzicht van een winkelruimte bij binnenkomst. Terwijl vrouwen al heel snel naar details kijken. Mannen worden eerder aangetrokken door koelere tinten die passen bij hun ruimtelijke insteek en persoonlijke voorkeuren. Terwijl vrouwen weer de voorkeur geven aan warmere tinten die details tot leven wekken en een prettige sfeer neerzetten. Kinderen worden juist aangetrokken door fellere kleuren en beweging.

 

Met deze kennis in het achterhoofd is het belangrijk om de verlichting te optimaliseren voor de beoogde doelgroep. Door te spelen met de richting van het licht, de lichtkleur en de lichtintensiteit en deze dynamisch aan te passen in de loop van de dag. Op die manier kan er optimaal ingespeeld worden op de doelgroep van de winkel in relatie tot ieder moment van de dag. Dit is uiterst relevant voor winkels die zich richten op meerdere doelgroepen van verschillende leeftijden. Kennis van wanneer welke doelgroep de winkel bezoekt kan effectief ingezet worden bij het ontwerp van het ideale verlichtingsplan voor ieder moment van de dag.

Pas verschillende lichtkleuren toe

Pas accentverlichting toe in etalages

In etalages verdient het gebruik van accentverlichting gericht op de belangrijkste delen van de presentatie de voorkeur. In samenspel met het aanwezige daglicht vormt dit een aantrekkelijk geheel om naar te kijken. Er ontstaan natuurlijke contrasten die de aandacht vragen. Door middel van accentverlichting kunnen deze contrasten nog verder benadrukt worden. ‘S Avonds en op momenten dat er weinig daglicht is, zijn zelfs lage verlichtingssterktes voldoende om de nieuwsgierigheid van voorbijgangers te wekken met ruimtelijke en subtiel veranderende etalageverlichting.

 

*O.a. onderzoek van Zumtobel “Aandacht, aantrekkelijkheid en perceptie gemedieerd door verlichting in winkelruimten”