Kunst belicht vanuit het perspectief van de kunstenaar zelf
Interview met kunstschilder Ramon Otting
Het door Ramon Otting uitgegeven boek ‘OIL & SOIL’ opent met de tekst;
“To Dutch painter Ramon Otting (1969), the landscape is a huge source of inspiration. The landscape reflects our moods, is enjoyable, can heal, or gives cause for contemplation. Otting’s work is all about nature and what it does to us human beings. This interaction is essential.” Een kunstenaar zo gedreven en geïnspireerd door de natuur is voor Invisua natuurlijk een zeer interessante gesprekspartner. We reisden af naar zijn prachtige atelier in Vinkeveen voor een inspirerend gesprek over het effect van licht op kunstwerken. En om dat effect gezamenlijk te testen sjouwden we onze Masterspots naar de zolder waar hij werkt. Al pratend experimenteerden we met de belichting van zijn werken. We stonden versteld van het effect. Een waar feest voor kunstenaar en lichtexpert.
OIL & SOIL
Ramon Otting maakt voor zijn schilderijen niet alleen gebruik van verf, maar ook van materialen uit de natuur. De natuur is dus niet alleen zijn inspiratiebron. Hij werkt ook daadwerkelijk met de natuur als element in de totstandkoming van zijn werken. Zo werkt hij bijvoorbeeld buiten zittend in een wijngaard, op het strand en zelfs in de zee. De interactie met de natuur en het verwerken van natuurlijke materialen in zijn werk geven het echtheid en voorkomen dat het werk te keurig wordt.
Belle-Ile
Alles in Ramon Otting’s zijn werk gaat over licht, de groei, hoe de natuur zich toont. Zijn grote voorbeeld is al sinds zijn jeugd Claude Monet. Toen hij jong was ging hij met school naar het Stedelijk Museum. Daar zag hij een klein schilderij van Claude Monet, van een klein eilandje voor de Franse kust genaamd Belle-Ile. Daar was hij compleet gefascineerd door. Niemand legt de natuur en het natuurlijk licht zo prachtig vast als Claude Monet.
Allebei 3000K
Links 3000K Rechts 6500K
Allebei 6500K
Links 6500K Rechts 3000K
De waarde van natuurlijk licht
In zijn leven heeft hij al veel tijd schilderend doorgebracht in Zuid-Frankrijk. In de Provence is het daglicht op zijn mooist. Gelukkig beschikt hij over een groot visueel geheugen, dus kan hij het mooie licht van de Provence prima voor de geest halen. Ook wanneer hij in zijn relatief donkere atelier in Nederland werkt. In zijn atelier werkt Ramon het liefst met kunstlicht, juist niet te perfect: “Met minder licht werken is prettig omdat je dan verfijnder ziet wat je doet. Als je dan je werk in daglicht bekijkt weet je niet wat je ziet. Dan komt het helemaal tot leven. Buiten zie je veel meer, dan zie je eigenlijk pas wat je gemaakt hebt. Mijn werk buiten bekijken is telkens weer een verrassing, een cadeautje. Je zou willen dat iedereen je werk zou kunnen bewonderen in het Mediterrane licht.”
Spelen met dynamisch licht
“Bij het inrichten van een expositie is de verlichting niet altijd van het grootste belang. Soms loop je tegen beperkingen in het gebouw aan, of soms in het budget. En dat is spijtig, want mooie belichting brengt de kunstwerken tot leven, het verrast en verbaast je. Dan zie je je werk zoals je het zelf nog nooit gezien hebt.” Aldus Ramon. Dat de belichting van kunst je versteld kan doen staan merkten we toen we al pratend speelden met de belichting van de werken in het atelier van Ramon. Alleen al door te spelen met de kleurtemperatuur van het witte licht zagen we de balans tussen de kleuren telkens veranderen. Bij meer warmte kwamen de rode tinten in de bloemen prachtig tot hun recht. Terwijl bij koeler wit licht juist de blauwtinten in de bloemen en de lucht van het doek af knalden. Soms was het net of je de zon zag opkomen in het werk. Het lijkt wel of je met koeler licht geneigd bent meer rationeel naar het werk te kijken. Terwijl je bij warmer licht eerder geraakt lijkt te worden door het werk. Dat zou een mooie insteek zijn voor wetenschappelijk onderzoek. Wij zouden in ieder geval erg benieuwd zijn naar de uitkomsten.
Verlichting als onderdeel van de expositie
Ramon vertelt: “Het liefst zou ik in een expositie al mijn werken individueel uitlichten, het licht in de Provence nabootsen. Dan komen alle werken echt tot hun recht. Het ene werk toont veel mooier met koel licht en het ander juist met warmer licht.” We vroegen Ramon ook om een reactie op het effect van het dynamische led licht van Invisua op zijn werken; “Het is magisch wat ik zie. Experimenterend met dynamisch licht krijg je een resultaat dat je totaal niet had bedacht. Ineens krijgt het werk een heel ander gezicht, ik ga mijn eigen werken weer heel anders zien, telkens weer. Je werken op deze manier verlichten voegt veel toe, je maakt feitelijk kunst hiermee. Het licht wordt onderdeel van je beleving. Prachtig!”