7 trends in Visual Merchandising voor 2018

Interview met Deirdre Achterberg en Caroline Haaker van Designing Haaker.

In December viel Designing Haaker dubbel in de prijzen in de jaarlijkse AD.nl kerstetalagewedstrijd. De door hen ingerichte etalage van Bins damesmode in Wassenaar won met 5 sterren en voor hun etalage voor She’s different damesmode in Rijssen ontvingen ze 4 sterren.

Etalages met stopkracht

Zoals jurylid Inge Wiersema, algemeen directeur van Nederlands grootste decoratiebedrijf Beekwilder, het op AD.nl omschreef: “Belangrijkste kenmerk van een goede etalage is de stopkracht. Daarmee bedoel ik het vermogen om de aandacht van de voorbijganger te trekken.

 

Dat hij of zij bij wijze van spreken de zware boodschappentas neerzet om langer te kunnen kijken en vervolgens besluit naar binnen te gaan om wat te kopen. Het opwekken van die interesse wordt steeds ingewikkelder. Groot gevaar is dat iedereen constant voorovergebogen naar zijn telefoon staart en dus nauwelijks meer ziet wat er om hem heen gebeurt.

 

Die ogen moeten weg van dat mobieltje. En dat kun je doen met beweging, opvallend licht, kleurgebruik en misschien zelfs geluid. Vervolgens is het de kunst die interesse vast te houden en ervoor te zorgen dat je uitstraling naar buiten toe past bij de sfeer van je winkel en je merk.

Blijkens de waardering voor het werk van Designing Haaker snappen zij als geen ander wat het is om etalages met stopkracht te maken. Hoog tijd dus om deze partner van Invisua Lighting eens aan de tand te voelen over de trends en ontwikkelingen op het gebied van visual merchandising voor 2018. Dit zijn 7 trends en ontwikkelingen volgens Deirdre Achterberg en Caroline Haaker.

1.    Creëer een totaalbeleving

De totaalbeleving van de winkel gaat een steeds grotere rol spelen. Het is voor retailers belangrijk te bepalen wat het DNA is van hun merk of winkel. Wat maakt jouw winkel of merk bijzonder? Wat wil je uitstralen? Om vervolgens bewust te kiezen hoe je het DNA tot uiting brengt. Hoe breng je je DNA over op de klant? Daarbij speelt de gehele winkelbeleving een belangrijke rol.

 

De etalage is en blijft natuurlijk het visitekaartje van de winkel. Dat is het startpunt van de beleving voor de klant. De etalage moet beschikken over echte stopkracht, moet de klant verrassen en prikkelen om de winkel binnen te lopen. Met een sterke totale winkelbeleving houd je het gevoel van de etalage vast. Daarmee onderscheid je je als winkel met een geheel eigen identiteit. En heb je als fysieke winkel een groot voordeel ten opzichte van webshops.

2.    Storytelling

De beste en mooiste etalages ter wereld hebben een ding gemeen; ze vertellen een verhaal dat fascineert en boeit. Met name grote warenhuizen in New York zijn daar bijzonder goed in. Neem bijvoorbeeld de etalages van Bergdorf Goodman.

 

Die zijn altijd werkelijk prachtig uitgevoerd met zeer mooie detaillering. Deze storytelling etalages hebben een enorme stopkracht. Shoppers staan acuut stil voor deze etalages dankzij het verhaal dat ze vertellen.

 

Bergdorf Goodman New York

3. Nieuwe toepassing van alledaagse materialen

Het toepassen van alledaagse materialen in etalages is ook een goede manier om etalages opvalwaarde te geven. De etalages van Anthropologie zijn daar een goed voorbeeld van. Zij gebruiken uiteenlopende materialen als kledinghangers, verfpotten, buizen en boeken. En verwerken die tot een groots beeld dat weinig meer te maken heeft met de gebruikte materialen. Er ontstaat met inzet van alledaagse materialen iets heel nieuws. We verwachten dat in 2018 dit mooie voorbeeld gevolgd zal worden.

4. Doorvertaling van de belangrijkste modethema’s

Ieder jaar zie je in Visual Merchandise de trends en kleuren op modegebied terug. Dit voorjaar/zomer signaleren we vier belangrijke trends aan de hand waarvan decors gecreëerd zullen worden. Allereerst voorzien we de toepassing van luchtige en glanzende stoffen met licht botanische dessins. We verwachten ook dat er etalages zullen zijn waar mixen van prints op een verrassende manier centraal staan.

 

Uitgesproken colour blocking verwachten we ook terug te zien in etalages. Een vrolijke en gewaagde trend waarbij verschillende vrolijke en felle kleuren naast elkaar gebruikt worden om contrast te creëren. Tot slot verwachten we dat er in etalages robuuste materialen gecombineerd zullen worden met nieuwe en meer verfijnde materialen. Etalages waarbij niet de combinatie van kleuren, maar juist de combinatie van materialen het contrast oplevert.

5. Dynamisch licht

Verlichting brengt een etalage tot leven en geeft de etalage haast iets magisch. Een etalage kan nog zo mooi zijn maar zonder verlichting komt deze niet tot zijn recht. Het gebruik van een duidelijk schaduwspel zien we steeds vaker terugkomen.

 

Daarbij wordt er gewerkt met dynamisch licht en het decor om het schaduwspel tot stand te brengen. Daarbij zien we ook dat gekleurd licht gebruikt wordt om het gevoel van de etalage nog verder te versterken. Licht heeft namelijk een grote impact op de emotionele lading. Je kunt een mooi beeld vele malen krachtiger maken met het juiste licht.

6. Maatwerk meubels

We verwachten dat winkels steeds vaker gaan kiezen voor maatwerk meubels boven standaard winkelmeubilair voor de presentatie van goederen. Voor het creëren van een echt eigen identiteit is het zaak dat je je ook daarin onderscheidt. Dit haakt ook in op de eerste trend; het creëren van een totaalbeleving.

 7. Interactie opzoeken

In de afgelopen jaren hebben we de introductie van interactieve etalages gezien. Steeds worden er nieuwe technieken ontwikkeld. We verwachten dan ook dat dit een doorzettende trend is.

Tot slot

Veel retailers onderschatten de toegevoegde waarde van een etalage. We hopen aan de hand van deze trends voor 2018 te laten zien wat het belang van de etalage en de totale winkelbeleving is. En hopen van harte dat retailers weer de ruimte voelen om daarin te investeren, zodat de klant zich altijd welkom voelt.