HOFPLEINTHEATER, ROTTERDAM

“De dynamische verlichting levert ‘s avonds een spectaculaire bijdrage aan de beleving van het plein.”

 

Tom Verheijen, Rapenbrug Plaza, Partner & Lighting Designer

DE ‘KAREL APPEL’ MUUR TOT LEVEN BRENGEN

Het Hofpleintheater in Rotterdam is gevestigd in een prachtig gebouw met de opmerkelijke ‘Karel Appel’ Wall. Een kleurrijk ‘glas in beton’ kunstwerk dat dateert uit 1970. Het theater wilde meer zichtbaarheid van het kunstwerk van buiten het theater en een verbeterde verlichting.

 

“Karels Appel’s kenmerkende ‘glas-in-beton’-kunstwerk markeert niet alleen de voorgevel van het theater, maar zorgt ook overdag voor spectaculair licht in de nieuwe openbare ruimte. Het idee voor de opvalwaarde van deze Apple Wall ‘s avonds is vrij eenvoudig. Rapenburg Plaza wilde de muur van binnen uit verlichten, zodat de muur ook van het plein af gezien zal stralen. Daarnaast wilden we enkele details van de muur benadrukken. Door dit met krachtige Masterspots te doen, wilden we een lichtval van gekleurd glas realiseren op de grond van het plein. Dit versterkt de impact van het glas in beton kunstwerk op het plein. En door een dynamisch effect te programmeren, komen deze details nog meer tot leven “, zegt Tom Verheijen, Partner & Lighting Designer bij Rapenbrug Plaza.

GEWELDIGE EERSTE INDRUK

“De ‘Karel Appel’ Wall is een van de eerste dingen die mensen zien, kijkend naar het theater. Het is een essentieel onderdeel van onze presentatie. De nieuwe verlichting heeft een grote bijdrage aan de eerste indruk van het theater. We kunnen nu zelfs de sfeer van de theatershow van die avond projecteren in op het kunstwerk. Wat het theater een betere ervaring geeft “, zegt Kim van Wijk, Hofpleintheater.

Invisua werkte in het najaar van 2017 nauw samen met onze Nederlandse partners Rapenburg Plaza en Tom Stiegelis om de verlichting te ontwerpen en te installeren in het Hofpleintheater.