‘Het theater dat retail heet’

Invisua Romar workshop

Op dinsdagavond 7 juli, een stormachtige zomerse avond lanceerden Romar en Invisua Lighting ‘Het theater dat retail heet’. Een workshop speciaal gericht op de retail en de rol van beleving daarin. Commercieel directeuren uit de retailomgeving, retailexperts en natuurlijk de retailers zelf stapten vol verwachting de Experience Room van Romar binnen.

De manier waarop consumenten winkelen is de laatste jaren enorm veranderd. Dat is geen geheim. Online shoppen heeft een vlucht genomen en webwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond. Nooit was het eenvoudiger om kleding, elektronica, verzorgingsproducten en zelfs meubels en boodschappen online te bestellen. Wil je als retail-ondernemer dus nog mee kunnen, zul je mee moeten veranderen. Aandacht op de klantenreis, de beleving, is waar de nieuwe focus binnen retail moet liggen. Want dat is waar je als winkel waarde kunt toevoegen en het verschil kunt maken. Dat is waar de kansen liggen. Maar hoe pak je dat aan?

Annemieke Casteelen, Sales & Marketing Director Romar: “Winkelbeleving creëer je niet zomaar. Daarvoor moeten interieur, licht, geluid, geur en beeld volledig met elkaar en met het branding-concept in lijn liggen. Want het maakt natuurlijk uit wat de propositie van de winkel is, wie de doelgroep is en wat de winkel wil uitstralen. Echte beleving ontstaat als een consument zodanig betrokken raakt bij de situatie dat hij een blijvende indruk opdoet.”

Roger Casteelen, Concepts & Design Director Romar: “Je kunt het werken aan belevenissen daarom vergelijken met ‘theater’ maken. De winkeleigenaar of -manager is de regisseur, de winkel het podium, de medewerkers de acteurs en klanten vormen het publiek. Aangezien je niet oneindig dezelfde voorstelling kunt voorschotelen aan je publiek, zul je het podium telkens opnieuw moeten inrichten en de medewerkers anders laten ‘acteren’. Dat vraagt om de nodige flexibiliteit.”

Pim Kemps, Sales & Marketing Director: “Aangezien 80% van de zintuiglijke waarneming met de ogen wordt gedaan, is licht van levensbelang in retail. Aan de bezoekers van de workshop werd dit met een duidelijke demo getoond, door bijvoorbeeld al het enorme effect van kleurtemperatuur van het licht op de sfeer van een etalage te laten zien. De nieuwe Masterspot 2 Track biedt met zijn unieke eigenschap om zowel koel wit, warm wit en zelfs gekleurd licht te creëren een bijna oneindige aantal mogelijkheden om en stukje ‘theater’ aan de retail omgeving toe te voegen.”

De workshopbezoekers waren unaniem verrast en geïnspireerd geraakt door de mogelijkheden van de moderne (LED) technieken.